Handbok i debunking

Handbok i debunking är en kort e-bok som sammanfattar viktiga bidrag till forskningen om hur man motbevisar felaktiga påståenden.

Ladda ned Debunking Handbook 2020 (PDF). Du kan också läsa mer om och se en video om debunking.

Äldre handbok från 2011

Det finns även en äldre handbok från 2011 som dessutom finns utgiven på svenska. Du kan ladda ned Handbok i debunking (PDF). Inledningen på boken sammanfattar budskapet väl:

Att slå hål på myter är svårt. Om man inte vidtar stor försiktighet, så riskerar ett försök att avslöja felaktiga påståenden att istället bidra till att befästa myterna. För att undvika denna ”backfire effect”, så måste en effektiv debunkning bestå av tre viktiga element. Först och främst så måste motbeviset fokusera på den korrekta faktan, snarare än på myten. Annars riskerar man att göra de felaktiga påståendena ännu mer kända. För det andra så är det viktigt att varna innan man hänvisar till en myt, för att understryka att det är ett falskt påstående. Slutligen så ska ditt avslöjande innehålla en alternativ förklaring till det som myten försöker förklara.

Notera dock att forskningen också har noterat viktiga undantag för backfire effect. Handbok i debunking är skriven av Ullrich Ecker och Stephan Lewandowsky. Boken finns även på flera andra språk om du föredrar det (den skrevs ursprungligen på engelska under namnet Debunking Handbook).