Videoklipp

Konsten att avleda uppmärksamheten

Apollo Robbins visar hur svårt det är att fokusera på mer än en sak i taget, genom att stjäla både klocka och pengar från en mer eller mindre ovetande person.

Vetenskapen bakom attraktion

Vilka profilbilder är mest attraktiva, varför gillar vi ansikten vi känner igen och vad är halo-effekten? I denna videoserie hittar du några intressanta klipp om vetenskapen bakom attraktion och vad det är som gör att vi gillar andra människor.

Hur medier kan manipuleras

Författaren och mediemanipulatören Ryan Holiday pratar om hur han lurat mängder av massmedier och nyhetsbyråer att skriva om saker som inte är sanna.

Så påverkas vi av reklam

Källkrktik och smygreklam

Källkritik är ämnet för en ny serie från Utbildningsradion som bland annat handlar om produktplacering, smygreklam och hur företag köper sig in i vårt medvetande. Och det är dessutom omöjligt att inte påverkas av reklamen.

Hur långt skulle du gå för att göra någon en tjänst?

Vissa skulle gå ganska långt, i synnerhet om den som påverkar dig använder foten-i-dörren-tekniken. Små tjänster leder till slut fram till en stor.

Hur inramningen påverkar din uppfattning

Hur man formulerar ett påstående kan dramatiskt påverka hur vi uppfattar det. Det kallas framing.

Hur du ser röster (just det, ser)

Vi tror ofta att våra öron hör precis det som låter, men faktum är att det vi hör också formas utav vad vi ser. Titta på videon nedan så ser du förklaring av den så kallade McGurk-effekten.

Falska minnen och hur enkla de är att manipulera

Minnespsykologen Elizabeth Loftus föreläser på TED Talk om hur bedrägliga våra minnen är. Hon visar exempel från rättsfall där oskyldiga dömts på grund av att vittnens minnen inte fungerar som en inspelningsapparat (utan snarare som whiteboard-tavlor).

Hur man startar en sekt

Love bombing, skuldkänslor och auktoritet. Det är bara några av ingredienserna som behövs för att starta en kult.

Påverka andras beteende

Människor apar efter varandra när de är osäkra på hur de ska bete sig. Det kan man utnyttja och få folk att göra som man vill.

I detta klipp från tv-programmet ”Candid Camera” visar hur en grupp kan påverka en individ att göra uppenbart löjliga saker.

https://www.youtube.com/watch?v=uuvGh_n3I_M

Hur din hjärna konspirerar emot dig

BBC visar i ett klipp hur choice blindness påverkar din hjärna och hur du rationaliserar dina val i efterhand.

Hur pengar påverkar beteende – omedvetet

Varför blir man hungrig av pengar? Och varför blir folk mindre hjälpsamma om de ser pengar?

Vetenskapen bakom övertalning

Sex stycken viktiga påverkanstekniker som socialpsykologen Robert Cialdini har identifierat. Du kan läsa mer om dessa i boken.

Även goda människor är oärliga

Goda människor med sunda värderingar behöver inte betyda goda handlingar. I själva verket kan det vara så att de rationaliserar sina handlingar i efterhand så att handlingarna blir goda.

När läraren blev Führer

En dokumentärfilm från SVT (UR) om hur en lärare startade en totalitär rörelse (The Third Wave) efter att en student frågade hur Hitler kunde få med sig landet. Skrämmande berättelse om auktoritetstro och gruppdynamik.

Se dokumentärfilmen: När läraren blev Führer (1 tim)

Mer information på nätet innebär mer felaktig information

I den digitala tidsåldern finns det så mycket information att vi behöver hjälp att skilja fakta från fiktion. Därför blir också källan allt viktigare.

Skulle du gifta dig med någon du precis har träffat?

Det kan verka otroligt, men det är inte speciellt svårt att få en person att gifta sig med en främling. Se klippet nedan om hur det sociala sammanhanget påverkar hur vi beter oss.

Vad vi tror på förhand formar vår uppfattning om nya saker

Om någon säger åt dig att du äter gourmetmat så är maten en riktig delikatess. Eller som här, när någon säger att du håller den senaste iPhone i handen (men det i själva verket är den gamla), så verkar den lättare, tunnare och snabbare. Den här effekten brukar kallas priming.

Hur du läser någons tankar

Att läsa tankar är ett klassiskt knep som spågummor använt i förmodligen hundratals år. Lär dig vilka knep de använder sig av i detta videoklipp om så kallad cold reading.

Få andra att göra som du vill

I tv-serien The Big Bang Theory använder Sheldon Cooper positiv förstärkning för att träna Penny till att göra som han vill. Eller rättare sagt, hur han försöker få bort hennes irriterande vanor.

Låt ögonen ta kontrollen

Skådespelaren Michael Caine visar hur en stadig ögonkontakt utan att blinka kan utgöra ett maktmedel.

I denna video ser du ett exempel på en person som sällan eller aldrig blinkar.

Knyt ihop två saker med varandra som inte hör ihop

Sheldon Cooper från The Big Bang Theory visar hur han förstår sig på logik och argumentationsteori genom ett bedrägligt sätt att argumentera som kallas post hoc, ergo propter hoc. Det innebär att en sak händer efter den andra, och att det (felaktigt) innebär att den ena orsakade den andra.

Hur man alltid får svaret man önskar

Opinionsundersökningar i massmedier har en viss objektivitet över sig. Det handlar ju trots allt om siffror när 54 % av befolkningen tycker något. Men hur fick man reda på vad de tyckte? Här är ordningen på frågorna av stor betydelse, liksom hur frågorna ramas in.