Tips på filmer & dokumentärer
Här tipsar vi om en mängd klart sevärda filmer, tv-serier och dokumentärer som handlar om påverkan och manipulation.
Wag the Dog (1997) handlar om en amerikansk president som tar hjälp av en pr-konsult och en filmproducent för att starta ett krig vars syfte är att avstyra intresset från en sexskandal med presidenten. Kriget existerar dock bara i tidningar och på tv. Året efter inträffade den så kallade Lewinskyaffären med Bill Clinton.
Tyska Das Experiment (2001) visar hur snett det kan gå när människor ska leka fängelse. Några slumpvist valda människor delas in i fångvaktare och fångar och de träder snabbt in i sina nya roller och behandlar varandra därefter med våld som följd. Filmen bygger på verkliga händelser som går under namnet Stanford Prison Experiment och ingick i en psykologisk studie. Filmen finns också i en amerikansk version som heter The Experiment (2010), men vi rekommenderar den tyska versionen i första hand.
Den brittiska tv-serien Absolute Power (2003) med Stephen Fry i huvudrollen skildrar en pr-byrå som använder mycket tvivelaktiga metoder för att manipulera och skrämma människor till att göra det som deras kunder betalar dem för att åstadkomma. Till exempel att uppfinna en dödlig sjukdom åt en klient som misshandlat sin fru – allt för att få klienten att verka mer sympatisk. Med kvick dialog skildras hur medierna, och ett noggrant val av lämpliga ord och bilder, hjälper till att forma människors uppfattningar.
Thank You For Smoking (2005) handlar om en lobbyist för ett tobaksföretag som argumenterar för att hälsoeffekterna av rökning inte alls bör tas så allvarligt. Det är ett lysande exempel på hur man genom ordet kan styra människors uppfattning och ifrågasätta det vi tar för givet. Filmen visar på ett förtjänstfullt sätt hur svårt det kan vara att argumentera mot någon som ifrågasätter det som ”alla vet”.
Die Welle (2008) är en tysk film som skildrar effekterna av gruppkonformt tänkande. En lärare på gymnasiet bygger en fascistisk rörelse med sina elever efter att eleverna sagt att det inte kommer att uppstå några fler sådana rörelser efter nazityskland. Även denna film bygger på verkliga händelser, nämligen The Third Wave som gruppen kallade sig under det socialpsykologiska experimentet på Cubberley High School i USA på 1960-talet. Filmen ger en förståelse för hur vanliga människor kan gå in i en gemenskap i tron att de är bättre än andra och att vägen till ett bättre samhälle är att göra som en stark ledare säger.
The Greatest Movie Ever Sold (2011) är en dokumentärfilm som handlar om varumärken, reklam och produktplacering som är finansierad med hjälp av varumärken, reklam och produktplacering. Så lyder beskrivningen av denna dokumentärfilm som visar hur produkter av olika slag kan läggas in i filmer och tv-program för att vi ska bli positivt inställda till dem (och tänka på dem, och i bästa fall även köpa dem). Det kan vara lätt att ryckas med i berättelsen och tro på det som sägs, även om man vet att det man hör och ser egentligen är reklam. Dokumentärfilmen är ett bra exempel på att vi människor snabbt uppfattar och tror på det som sägs, och att vi först någon sekund senare måste lägga in vårt veto för att korrigera uppfattningen.
Scam City (2012) är en dokumentärserie där programledaren åker till storstäder runtom i världen och uppträder som turist. Hans mål är att bli lurad och framför allt avslöja hur han blir det med hjälp av dold kamera och intervjuer med bedragarna. Det är allt från mer eller mindre harmlösa spel på gatan där turisterna luras av sina pengar till mer allvarliga bedrägerier till hur man fejkar sin egen död och rysk roulette.
The Real Hustle (2006) är en annan mycket bra tv-serie om alla möjliga sätt att lura andra människor på pengar. Tre personer blåser folk på pengar inför dolda kameror och visar hur blåsningarna går till, och hur du skyddar dig.
The Experimenter (2015) är en annan intressant film som handlar om Stanley Milgrams lydnadsexperiment och varför människor tenderar att lyda auktoriteter och den sociala situationen.