Hur folk blir påverkade – länktips

Här samlar vi länktips om människor som blivit manipulerade eller påverkade på något sätt. Vi uppdaterar sidan lite då och då, så titta gärna förbi senare.

Vetenskapens värld om vår oförmåga att fatta rationella beslut

”Varje dag fattar du tusentals beslut, stora som små, och före alla dessa sker också en strid i ditt sinne, en kamp mellan intuition och logik. Det är en konflikt som påverkar varje aspekt av ditt liv, och ny forskning visar att intuitionen tycks ha större inflytande över oss än vi själva tror. På logikens bekostnad.”

Vetenskapens värld avsnitt 15: Striden om dina beslut

Nyheter om påverkan

Härdsmältan i Fukushima orsakades av grupptänk (SVT)

Dina egna inbillningar lurar dig (SVT)

Dating coach shows how to get classified military intel using social engineering (The Verge)

Blogginlägg

”Vi är alla lättmanipulerade idioter” skriver Emma Marie Andersson och syftar på hur företag sprider myter för att kunna införa lagstiftning som gynnar dem.

Optiska illusioner

Varje år koras den bästa illusionen på illusionoftheyear.com. Men du kan hitta många roliga illusioner i det här inlägget där du förmodligen upptäcker att våra ögon inte är speciellt tillförlitliga (därmed inte sagt att de inte är väldigt användbara!).

Optisk illusion

Resonera fel

Fallacy Files hittar du exempel på argument som är felaktiga. Även Wikipedia skriver matnyttigt om critical thinking.

Massmedier och sociala medier

Wikipedia har bra sidor om mediemanipulation och missbruk av statistik.

Statens medieråd har en bra sida för framför allt dig som försöker lära unga källkritik i medierna.

Är det verkligen sant? På snopes.com utreds om ryktet som sprids i populärkulturen är sant eller falskt. På svenska finns Viralgranskaren och Hälsogranskaren.

Ändra folks beteende

Hur ändrar man någons attityd eller inställning? En väldigt bra webbplats är Changing minds and persuasion som samlar det mesta inom påverkan och manipulation. Se också e-boken Handbok i debunking som innehåller tips och forskning på hur man bemöter felaktiga påståenden.